NetZeroCities la conferința AOSR 2024

Monitorizarea continuă și analiza performanțelor în tranziția orașelor inteligente către neutralitatea climatică

La Iași a avut loc Conferința Științifică Națională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Știință din România, cu tematica „Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea durabilă a României”.

În Europa, clădirile contribuie la 40% din consumul total de energie. Totodată, acestea contribuie la 33% din emisiile de CO2 și 70% din consumul de energie al UE. Un impact similar al emisiilor de gaze cu efect de seră se regăsește în orașe, consolidând astfel un potențial uriaș, neexploatat pentru dezvoltarea unor economii sustenabile eficiente atât din punct de vedere energetic și din punct de vedere al costurilor. UE a lansat inițiativa „100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”, iar orașele selectate vor acționa ca modele pentru toate orașele aflate în curs de atingerea a neutralității climatice europene până în anul 2050. Măsurarea performanței orașelor inteligente este o necesitate în asigurarea tranziției Net-Zero susținută prin protocoale mature, cum ar fi Protocolul GES pentru Orașe, Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă (SECAP) sau Planurile de mobilitate urbană durabilă (SUMP).

În România, emisiile GES raportate per unitate din PIB în ultimii 10 ani au scăzut cu 25%, datorită îmbunătățirilor tehnice și tehnologice, implementării politicilor naționale de reducere și schimbării structurale ale PIB-ului. Cu toate acestea, scădere nu a urmat aceleași tendințe în toate sectoarele. Pentru sectorul energetic, emisiile GES din transporturi au crescut cu 65%, în timp ce emisiile GES în cadrul clădirilor (rezidențiale, comerciale și administrative) au arătat de asemenea o tendință de creștere în ultimii 10 ani. Având în vedere că ambele categorii (transport și clădiri) sunt principalii contributorii ai emisiilor GES în orașe, tranziția senatorului energetic spre neutralitate și reziliență climatică trebuie să se concentreze în principal în această direcție.

Adoptarea unei abordări agregate de tip Digital Twin îmbunătățește capacitatea de luare a deciziilor strategice pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerii emisiilor GES. Această soluție asigură un management mai durabil și mai eficient al resurselor energetice, contribuind la obiectivul național și european de neutralitate climatică.

În acest sens, analizăm platformele integrate existente pentru facilitarea luării deciziilor în orașele dintr-o regiune geografică cu scopul de a evalua, monitoriza, analiza și gestiona energia utilizată și produsă pentru a reduce emisiile GES. Considerăm abordarea orientată bazată pe date pentru luarea deciziilor în procesul de tranziție Net-Zero prin aplicarea politicilor identificate. Abordarea propusă ține ia în considerare: inovația tehnologică, capacitatea de a crea lanțuri de aprovizionare la scară și de a sprijini infrastructura, asigurarea disponibilității resurselor naturale necesare, realocare eficientă a capitalului și instrumentelor de finanțare, managementul schimbărilor cererii și a creșterilor costurilor unitare pe termen scurt, mecanisme de compensare pentru a aborda impactul socioeconomic, standarde de guvernare, mecanisme de urmărire și de piață și instituții eficiente, angajamentul și colaborarea dintre liderii din sectorul public, privat și social la nivel global și sprijin din partea cetățenilor și consumatorilor.