Guvernanța orașelor inteligente și neutre din punct de vedere climatic

Evoluția rapidă a tehnologiilor din ultimul deceniu susține crearea cadrului favorabil pentru protecția mediului înconjurător, în special în zonele urbane, prin demersurile susținute de toți cei implicați. Această paradigmă, a orașelor neutre din punct de vedere climatic, a condus la o schimbare fundamentală în guvernanța orașelor moderne, având printre obiectivele principale sustenabilității mediului, mobilitatea în orașe, clădiri cu sisteme avansate de management, consum eficient de energie, precum și prin implicarea activă a cetățenilor.

Lucrarea prezintă rezultatele obținute în urma evaluării strategiilor pe termen lung (STL) ale statelor membre ale Uniunii Europene, disponibile la momentul elaborării lucrării (octombrie 2023). Această analiză este completată de un sumar care rezumă principalele constatări și recomandări.

Două aspecte deosebit de importante sunt luate în considerare: viziunea pentru un viitor cu emisii scăzute și pregătirea și utilizarea strategiei. Prin cercetarea efectuată, ne propunem să evidențiem cele mai recente și semnificative evoluții în domeniul guvernării orașelor inteligente și neutre din punct de vedere climatic.

Această lucrare oferă o perspectivă amplă asupra contextului actual. Este explorat cadrul legislativ precum și reglementările existente, strategia României pentru a aborda problemele energetice, climatice și de dezvoltare urbană. Sunt analizate perspectivele legate de dezbaterea și propunerile legislative care pot influența direcția dezvoltării viitoare a acestor domenii.

Conceptul de guvernanță neutră din punct de vedere climatic se referă la abordarea generală și la setul de practici adoptate de guverne pentru a realiza un stat în care activitățile, politicile și operațiunile lor au un impact net zero asupra schimbărilor climatice. Aceasta implică reducerea și compensarea emisiilor de gaze cu efect de seră, promovarea practicilor durabile și stimularea rezistenței la impactul climatic.